I natrafiłam na przepis na smakowitą sałatkę.
Awokado to gatunek jagód z jadalnym miąższem. Ten cudowny miąższ – jest źródłem błonnika pokarmowego, witamin, ale przede wszystkim potomnych kwasów, w które tak uboga jest nasza współczesna dieta. W 100 g awokado znajdziemy: około 220 kalorii (sporo jak na owoc), błonnik – około 6 g (zaliczany do wysoko błonnikowych), tłuszcze jednonienasycone – 24 g (kwas oleinowy omega-9), około 2 g białka, i ponad połowę jego składu stanowi woda. W miąższu znajduje się bogactwo witamin: A, z grupy B, C (aż 6mg), PP, H, K i kwas pantotenowy czyli witamina B5, oraz wapń, fosfor i potas i ma niską zawartość cukru.
Dzisiaj na obiad-kolacje przygotowałam sobie super, wyborną sałatkę. Od razu zapodaje przepis.
Składniki na małą miskę:
- awokado
- duży ogórek
- jedno jajko ugotowane na twardo
- pęczek zielonej cebulki
- puszka tuńczyka (w wodzie)
- mały pęczek kolendry
- łyżka majonezu (ja używam Ligter then Light ;-) niska zawartość kaloryczna )
- sok z połowy cytrynki
- sól i pieprz
I gotowa zdrowa i dietetyczna sałatka 'niebo w gębie' :-)
Zachęcam do wypróbowania. Jestem tym smacznym połączeniem zielonych składników, pozytywnie zaskoczona.
Trzymajcie się,
B.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz