Translate

środa, 18 grudnia 2013

Cudowna Owsianka :-)


Jestem kilkumiesięczną fanką owsianki i myślę, że już tak pozostanie. Jeszcze rok temu nie wyobrażałam sobie śniadania bez chlebka, ciepłych bułeczek, słodkich drożdżówek czy też obsypanych cukrem płatków śniadaniowych.
Wydawało mi się, że 'taką owsianką' się nie najem.
Jednak przyszła pora, że trzeba było zgubić trochę kilogramów, a więc, dobrym pomysłem byłoby, wyeliminowanie chleba z codziennej diety. Postanowiłam wtedy właśnie, rozpoczynać dzień od owsianki.
Dobrze mi to zrobiło, bowiem 'owsianka' króluje w propozycjach na zdrowe śniadanie, napakowana jest samymi dobrami i ma mnóstwo zdrowotnych zalet. Przyjrzyjmy się im uważniej:
  • powolne uwalnianie energii - płatki owsiane mają bardzo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że są powoli wchłaniane przez nasz krwiobieg. Nie tylko powoduje to stopniowe uwalnianie energii oraz pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, ale także daje uczucie sytości na dłużej, niż inne produkty spożywcze
  • tu cała lista składników mineralnych i witamin zawartych w owsie: witaminy z grupy B (B1 i kwas pantotenowy – które przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci, Ryboflawin B2, B5, B6-która poprawia pamięć i koncentrację, zapobiega występowaniu anemii), wit E, cynk, żelazo, błonnik,  węglowodany, wapń, magnez, kwas foliowy, mangan i krzem
Udowodniono, że owsianka obniża poziom cholesterolu,  zapobiega chorobom serca oraz pobudza wydzielanie serotoniny (hormonu szczęścia), dlatego powszechnie uważa się, że pośród innych rzeczy, owsianka ma doskonałe działanie antydepresyjne, podczas ponurych zimowych miesięcy.
  • bogata w białko - owsianka zawiera ok.10g białka na każdą porcję 100g. Białko jest to potężny składnik funkcjonalny komórek, które tworzą nasze ciało. Cząsteczka białka składa się z długich łańcuchów podjednostek aminokwasowych. Wiele z nich organizm nie potrafi sam wytworzyć, ani też magazynować, a więc istotne jest by nasza dieta była bogata w białko.


  • Idealna przy odchudzaniu - owsianka jest bardzo pożywna, pomaga uniknąć podjadania pomiędzy śniadaniem, a kolejnym posiłkiem, na przygotowanie miseczki śniadaniowej potrzeba nam jedynie 3-4 łyżki płatków owsianych, aby obniżyć kaloryczność można przygotować na wodzie lub odtłuszczonym mleku, np.duża miska owsianki przyrządzona pół na pół z wodą i mlekiem, z łyżeczką miodu to jedynie ok.200kcal, pomimo tak niewielkiej zawartości kalorii i tak będzie stopniowo uwalniana energia z węglowodanów zawartych w płatkach owsianych, będziemy syci do lunchu, a także dostarczymy organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, tania i szybka w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczna :-)


  • przeciwdziała chorobom serca - jako, że owsianka zapewnia zdrowe i naturalne źródło błonnika,  udowodniono, że pomaga obniżyć cholesterol. Występuje w niej błonnik rozpuszczalny w wodzie (beta-glukan), który działa w jelitach na zasadzie gąbki, wchłaniając i eliminując cholesterol zawierający kwasy żółciowe. Proces ten prowadzi do obniżenia 'złego' cholesterolu LDL, co z kolei poprawia zdrowie naszego serca i obniża ciśnienie krwi.
  • poprawia kondycję jelit i zmniejsza prawdopodobieństwo zaparć 
  • płatki owsiane są silnym źródłem przeciwutleniaczy, a więc skutecznie opóźniają procesy starzenia, walcząc z wolnymi rodnikami. Ponadto wpływają korzystnie na kondycję skóry i włosów. Warto też wiedzieć, że owies zawiera w swoim składzie substancje psychogenne, które niwelują objawy zmęczenia, rozdrażnienia, a do tego pomagają w stanach depresji i likwidują zły nastrój. Płatki na jego bazie działają zatem zbawiennie na układ nerwowy.



Także pożywna owsianka obfitująca w moc składników odżywczych i nie wpływająca destruktywnie na naszą sylwetkę, jest najlepszą propozycją śniadaniową dla każdego.

Załączam kilka zdjęć moich 'owsiankowch miseczek' :-)



















Jedzmy i doceniajmy owsiankę, 
smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz